Het particuliere graf wordt ook nog wel familie- of eigen graf genoemd. U kunt zoals dat heet, de rechten van zo’n particulier graf kopen. Dit kan in eerste instantie voor een periode van minimaal 10 jaar. Er bestaan particuliere graven die ouder zijn dan 100 jaar. Grafrechten kunnen naar eigen keuze steeds weer worden verlengd. U krijgt ruim een jaar voor het verlopen van de rechten bericht. De beheerder kan nooit zomaar de grafrechten stoppen. Hij heeft altijd eerst bericht van u als rechthebbende nodig om een bepaalde actie te ondernemen. U kunt ook altijd de grafrechten overschrijven naar een ander persoon die u zelf aanwijst. De keuzevrijheid rond particuliere graven is bijzonder groot. Een graf kan worden uitgegeven voor 1, 2- of soms 3-diep. Ook kan een dubbelgraf worden genomen. Verder heeft u zeggenschap over het monument of de beplanting die op het graf komt. Hiervoor zijn wel regels, waardoor beeld en duurzaamheid worden bewaakt. Zo’n zogenaamde verordening of reglement kunt u altijd vrijblijvend opvragen. Ook is er de mogelijkheid optiegraf te nemen of om bij voorbaat al een graf te kopen. Daarmee maakt u het aanzienlijk gemakkelijker voor uw nabestaanden.
Van het algemene graf blijven de rechten bij de beheerder van de begraafplaats. Deze graven worden op volgorde uitgegeven. De beheerder bepaalt dus de plek waar wordt begraven. In deze graven, die veelal 2- of 3-diep worden uitgegeven, liggen meerdere personen die onbekenden voor elkaar zijn. De beheerder bepaalt ook hoe lang een algemeen graf blijft bestaan. Dit is in Nederland wettelijk minimaal 10 jaar. Per begraafplaats kan hiervan worden afgeweken. Mensen die grafbezoek minder belangrijk vinden, kiezen regelmatig voor een algemeen graf. Dit type graf
is goedkoper dan een particulier graf. Naast de twee genoemde graf soorten hanteren begraafplaatsen vaak ook diverse typen graven. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: kindergraven, urnengraven en keldergraven.